Karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók: 80 dkg sima lisztre, 20 dkg mézre, 30 dkg porcukorra, 10 dkg vajra (vagy margarinra Hera,Visa), 1 dl feketekávéra (forrázott is lehet), 3 tojásra, 2 kávéskanál szódabikarbónára, 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverékre(őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt ánizs). Ebből a nyersanyagmennyiségből kb. 100 db mézeskalácskát kapunk.
Egy tálba átszitáljuk a lisztet, a porcukrot, a mézeskalácsfűszert és a szódabikarbónát. A megfőzött kávét, mézet és vajat állandó keverés mellett felolvasztjuk. A tojásokat hozzáadjuk a liszthez a kávés keverékkel együtt és dagasztó keverővel összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, ha lágyabb tésztát kapunk, mert ezt még egy éjszaka pihentetni kell (de nem is szükséges). Jól belisztezett gyúródeszkán nyugodtan dolgozhatunk, mert a tészta elégséges lisztmennyiséget tud felvenni ahhoz, hogy jól sodorható legyen. Kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk, és különböző formákkal kivagdaljuk -- a maradékot újból összegyúrjuk és kisodorjuk. Kb. 5 tepsire lesz szükségünk. Ha sütőpapírt használunk, ügyesebben tudjuk a tepsiket cserélni, ugyanis az előmelegített sütőben hamar elkészül a mézeskalács. Kb.5 perc a sütés ideje, legbiztosabb mérőmódszer a sütemény illata, amely figyelmeztet arra, hogy nemsokára ki kell venni a sütőből. Díszíthetjük magocskákkal (napraforgó, mandula, lenmag, szezámmag) is. Ha szeretnénk szebben díszíteni a sütiket, akkor a következő cukormázzal megtehetjük: 14 dkg porcukrot kétszer átszitálunk, és 1 tojásfehérjével elkeverjük. Ezt a cukormázat mikrotén vagy más műanyag zacskóba kanalazzuk (inkább mindig kisebb mennyiséggel dolgozzunk). Icipici lyukat vágunk a zacskó csücskén, és ennek segítségével díszítjük a mézeskalácskákat. Nem kell megijedni a recept hosszúságától -- az eredmény minden erőfeszítést megér!
|