Karácsonyi terítés
A családi ünnep legfontosabb helyszíne az ünnepi asztal, amelynek ezen a napon különlegesen szépnek kell lennie.
Külön vannak tányérok, poharak, kanalak, angyalkás szalvéták, amelyeket erre a szép napra tartogatunk. Nem a minőség a lényeg, az ünnepélyességet a stílus, a színek hangulata határozza meg. A Szenteste meghitt hangulatához a fehér és az ezüst vagy arany illik a legjobban. Terítsünk lehetőleg szép fehér terítővel, a terítőre pedig (lehetőleg) fehér tányérokat helyezzünk. Gyergyákkal még kellemesebbé tehetjük a hangulatot. 25-én és 26-án vidámabb, családiasabb a hangulat, előkerülhet a szokásos piros-zöld összeállítás terítőben, szalvétában, díszekben. A tányérok közül a legalsó a főételé, a nagy, lapos. Ebbe tegyük a mélytányért vagy a leveses csészét az aljával együtt. Ezt nem csak ünnepekkor tesszük így. Ha nem levest, hanem előételt fogyasztanak, a mélytányér helyébe kis lapostányér kerül. A desszerthez való kistányért csak az asztal leszedése után helyezzük el.
Néhány kép, amelyekből ötleteket meríthettek:
|